Inleiding Opdracht Handelingen Bronnen Beoordeling Afsluiting

Leerkracht

Inleiding
We hebben voor deze webquest gekozen voor het onderwerp dieren. De meeste kinderen hebben veel interesse in dieren. Deze webquest zal ze dus zeker aanspreken.
Een webquest is een vraagstuk voor kinderen. Tijdens de webquest wordt de kinderen een vraagstuk voorgelegd. Bij deze quest is dat het ontwerpen van een nieuw verblijf in de dierentuin.
De kinderen kunnen de antwoorden voor deze opdracht vinden op het internet. Op de webquest zijn daarvoor passende sites als voorbeeld gegeven.
De kinderen nemen tijdens het werken aan een webquest altijd een bepaalde rol aan. Bv onderzoeker, journalist enz. Bij deze webquest hebben de kinderen de rol van een ontwerper.

Opdracht
De kinderen moeten tijdens deze webquest een dierenverzorger van dierenpark Amersfoort helpen met het ontwerpen van een nieuw Afrika-verblijf in de dierentuin. Ze moeten dus informatie zoeken over Afrikaanse dieren en de leefomstandigheden van deze dieren.
De kinderen verwerken de informatie die ze op de websites vinden in een klein werkstuk over het door hun gekozen dier.
Op deze webquest hebben wij bewust het woord werkstuk niet genoemd, omdat dit bij kinderen een negatief effect kan geven. Wij willen kinderen op een positieve manier in aanraking laten komen met het schrijven van een tekst. Kinderen die de opdracht niet begrijpen kunt u wel vertellen dat ze een werkstuk moeten maken. waarschijnlijk zijn ze daar al bekent mee.
Deze opdracht is geschikt voor kinderen van groep 5 t/m groep 8. Bij groep 5 zal wel wat extra begeleiding nodig zijn.

Handelingen
Bij de handelingen staat de opdracht voor de kinderen nog eens extra beschreven. De opdracht is nu uitgesplitst in deelopdrachten.
De kinderen moeten op alle deelvragen een antwoord zien te vinden om de webquest met succes af te ronden. De antwoorden op de opdrachten kunnen de kinderen vinden op de sites die staan aangegeven bij Bronnen.
Met de laatste handelingen kunnen de kinderen bonuspunten verdienen en hun werkstuk nog extra verfraaien.
De verschillende deelvragen helpen de kinderen om het werkstuk een goede opbouw te geven. Wijs de kinderen erop dat ze de verschillende deelvragen in het werkstuk onder verschillende kopjes kunnen uitwerken.

Bronnen
De bronnen zijn automatisch gelinkt naar de goede internetsite. De kinderen moeten met de muis op de regel gaan staan. Het pijlsymbooltje van de muis verandert vanzelf in een handje. als de kinderen dan op de linkermuisknop drukken gaan ze vanzelf naar de pagina.
Op de internetsites kunnen de kinderen informatie vinden over allerlei dieren. Zo kunnen ze de vragen op de webquest beantwoorden. De kinderen zullen tijdens het bezoeken van de site wel papier bij de hand moeten hebben. De antwoorden op de vragen kunnen dan klad worden genoteerd en dit zal de snelheid bevorderen.
Als de kinderen de site weer willen verlaten gaan ze met de muis naar het kruisje in de rechter bovenhoek van het scherm. Klik weer op de linkermuisknop en je keert automatisch terug naar de webquest.
De sites zijn zo geselecteerd dat ze goed leesbaar zijn voor kinderen uit de bovenbouw. Bij groep 5 kan er wel wat extra uitleg nodig zijn.
U kunt de kinderen ook helemaal zelfstandig laten zoeken naar geschikte internetsites. De kinderen moeten dan een zoekmachine gebruiken. www.google.nl is een geschikte zoekmachine. De kinderen moeten een zoekwoord invullen zoals bv. dieren of dieren+Afrika om specifieker te zoeken.

Beoordeling
U kunt de kinderen punten toekennen naar eigen zin. De richtlijnen vind je hier. Kinderen kunnen deze richtlijnen ook bekijken, zodat ze weten waar ze op beoordeeld zullen worden.

Afsluiting
De kinderen krijgen als afsluiting een bedankje van de dierenverzorger. Dit sluit de webquest passend af. De kinderen hebben de volgende dingen geleerd als ze deze webquest met succes hebben uitgevoerd:

  • De kinderen hebben veel kennis opgedaan over een dier uit Afrika.
  • De kinderen hebben de volgende begrippen geleerd en toegepast: Reptiel, zoogdier, Amfibie, nachtdier, leefgebied
  • De kinderen hebben geoefend met het schrijven van een tekst, eventueel met een tekstverwerker.
  • De kinderen hebben geoefend met het selecteren avn informatie uit een tekst.

****************************************
Deze webquest is gemaakt door:
Janny Man
Lara Hoogenboom
Eva van den Berg
Hogeschool Domstad Utrecht 2003

Voor andere webquests kijk op : www.webquests.nl en www.webkwestie.nl