Hoe duikt een duikboot? Duikboot in actie.
Om te ontdekken hoe een duikboot werkt en om zelf een duikboot te bouwen moet je enkele dingen weten. Hiervoor ga je een aantal vragen beantwoorden.

Duiken en aan de oppervlakte komen:
Hoe kan het dat een duikboot zowel onder water als boven water kan varen? Een onderzeeŽr duikt door water in te nemen waardoor de boot zwaarder wordt. De boot zinkt dan. Als het water er door middel van samengeperste lucht wordt uitgeblazen, gaat de onderzeeŽr weer omhoog.

De mensen in de duikboot:
De duikboot wordt bestuurd door mensen. Die mensen hebben ook lucht nodig om te ademen. De onderzeeŽr heeft een grote voorraad met lucht bij zich. De lucht wordt dus gebruikt om de boot te laten stijgen en om de mensen te laten ademen.

Waarvoor worden duikboten gebruikt?

Duikboten zijn vroeger bedacht om oorlog te voeren. Tegenwoordig gebruikt men ze ook om de vissen en planten in zee te bestuderen. Ook kun je met een duikboot op zoek gaan naar een onderwaterschat. In oude scheepswrakken kun je nog veel interessante dingen terugvinden. Weet jij nog meer toepassingen voor een duikboot?

De torpedo
De onderzeeŽr van de marine is gemaakt om andere schepen te laten zinken. Een duikboot maakt hiervoor gebruik van een torpedo. Een torpedo is een onderwaterraket die van de duikboot wordt afgeschoten. Dit noemt men ook wel "lanceren" net zoals bij een echte raket die de lucht in wordt geschoten. De torpedo ontploft als deze het aangevallen schip raakt. Door die ontploffing ontstaat er een groot gat in de romp. Wanneer dit gat groot genoeg is zinkt de boot.

Zelf ontdekken hoe een duikboot werkt:
Het is de bedoeling dat je met behulp van twee eenvoudige proefjes ontdekt hoe een duikboot werkt. Wanneer je deze proefjes goed hebt en de vragen beantwoord, dan ben je klaar voor het bouwen van een echte duikboot.
Ga verder naar "Handelingen" om zelf de proefjes te kunnen bouwen en uit te proberen.

Sonar weergave navigatie.