Inleiding Opdracht Bronnen Beoordeling Afsluiting Leerkracht

Handelingen

Als je je inleeft in iemand die op een VOC schip leeft, dan moet je natuurlijk ook weten hoe de persoon leeft, wat hij doet en waar hij allemaal mee te maken krijgt, voordat je je dagboek kan schrijven.

Om een echte VOC-vaarder te worden moet je de volgende handelingen volgen:

  1. Zoek op verschillende sites naar personen die op de VOC hebben geleefd. Bekijk het leven van deze personen, waar kregen zij mee te maken, wat moesten zij doen en wat was het gevaar in hun leven? Maak hiervan aantekeningen in Word of op papier.
  2. Kies een persoon waar jij je goed in kan verplaatsen.
  3. Zoek nog meer informatie over deze persoon, zodat je alles over hem/haar weet wat er te weten valt. Print belangrijke dingen uit of schrijf ze op.
  4. Begin met het schrijven van je dagboek. Maak een indeling per dag en vertel wat je elke dag meemaakt. Doe dit in het programma Word. Maak eerst een kladversie.
  5. Heb je de kladversie af, begin dan aan het echte dagboek. Maak ook dit in Word. Doe dit in ongeveer 2 A-4tjes.
  6. Voeg eventueel plaatjes toe. Zoek deze op internet en voeg ze in je document in. Weet je niet hoe dit moet, klik dan in Word op Help.
  7. Beoordeel zelf, met behulp van het hoofdstukje beoordeling, of jouw dagboek goed genoeg is. Klik hier voor het hoofdstukje beoordeling
  8. Als je dagboek goed genoeg is print hem dan uit en geef hem aan je leraar

Klik hier voor het SchoolTV-filmpje over de VOC en specerijen:

Voor de adressen van bruikbare sites, klik hier

Veel succes en plezier!!