Australië: de tegenvoeters
flora & fauna
 

Leerkracht

A) Algemeen

1) Samenvatting
In deze WebQuest maken de kinderen kennis met het land dat onder ons ligt: Australië. Ze leren waar dat land ligt en waar het ten opzichte van Nederland ligt. De kinderen gaan zich verdiepen in de flora & fauna van Australië en worden zich bewust van de verschillen tussen de Nederlandse en de Australische flora & fauna. Dit doen ze door middel van informatie op te zoeken op Internet en deze informatie vervolgens te verwerken in een Word-document om er een mooie collage van te maken. Op die manier leren de kinderen ook om met Internet om te gaan en om met Word te werken. De kinderen kunnen dan ook gebruik maken van het document waarin beschreven staat hoe ze in Word kunnen werken. Tenslotte moeten de kinderen in tweetallen werken en oefenen zij dus goed om met elkaar samen te werken. 

2) Diversen

  • Vakgebied: Wereldoriëntatie en Taal - omgevingsonderwijs
  • Doelgroep: Groep 6, 7 
  • Leerdoel 1: Bewustwording van de verschillen tussen de Australische en Nederlandse flora & fauna
  • Leerdoel 2: Kennisverwerving van de Australische en Nederlandse flora & fauna
  • Leerdoel 3: Werken met de computer (Word + Internet)
  • Leerdoel 4: Het maken van een collage
  • Leerdoel 5: Het samenwerken
  • Type WebQuest: Kortlopend
  • Tijdsduur: Het maken van de WebQuest duurt ongeveer 3 uur

3) Aandachtspunten beoordeling WebQuest
De beoordeling van de WebQuest kan door de leerlingen zelf worden uitgevoerd of door u als leerkracht zelf. Bij het tabblad 'Beoordeling' kunnen de kinderen door middel van de tabel bekijken of ze de opdracht voldoende uitgevoerd hebben. Het eindproduct van deze WebQuest wordt op basis van de volgende criteria geëvalueerd:

  • Inhoud van het product
  • Spelling
  • Lay-out
  • Samenwerking

4) Benodigde materialen

  • Per tweetal een computer met Internetaansluiting en Word

B) Toelichting WebQuest-onderdelen

1) Inleiding
Als u de gehele klas met deze WebQuest laat werken of als uw leerlingen weinig ervaring hebben met het maken van een WebQuest, is het verstandig dat u de WebQuest goed introduceert. Op deze manier voorkomt u dat leerlingen tijdens het maken van de WebQuest vastlopen. Bekijk van tevoren zelf heel de WebQuest. Start de computers vast op.

Tips voor de leerkracht bij de inleiding.
Er zijn verschillende manieren om de inleiding van deze WebQuest te verzorgen. U kunt;

  • De WebQuest klassikaal laten zien door middel van een beamer
  • De inleiding door iedereen laten lezen
  • Twee leerlingen (twee van de betere) hem laten maken en vervolgens hun als specialist WebQuest Australie; onze tegenvoeters aanstellen, zodat leerlingen met vragen daar terecht kunnen
  • De twee leerlingen hun bevindingen laten presenteren naar aanleiding van deze WebQuest over de flora en fauna van Australië in vergelijking met Nederland.

Hierdoor worden de leerlingen zich op een andere manier bewust van wat ze moeten doen en wat er wordt verwacht van hen.

2) Opdracht.

Tips voor de leerkracht t.a.v. de opdracht
Als uw leerlingen weinig ervaring hebben met het maken van een WebQuest en/of het maken van een collage is het van belang dat u vooraf aan de activiteit de Opdracht en de Handelingen toelicht. De leerlingen weten dan precies wat van hen wordt verwacht.

3) Handelingen.

Tips voor de leerkracht t.a.v. handelingen:
Deze WebQuest bestaat globaal uit twee onderdelen. Als eerste het onderzoek en verzamelen van informatie ten opzichte van de dieren en landschappen die kenmerkend zijn voor Nederland en Australië. Als tweede het maken van een collage met daarbij wat informatie over de gevonden landschappen en dieren. U kunt er op toezien dat deze twee onderdelen in de juiste volgorde worden afgelegd, wat eigenlijk wel vanzelfsprekend is.

4) Bronnen
Bij de bronnen staan links vermeld waar informatie gevonden kan worden. Onder de links staat in het kort wat voor informatie er te vinden is.

5) Beoordeling
De leerlingen die de WebQuest maken, kunnen hem inleveren bij u. U kunt hem dan aan de hand van het beoordelingsschema nakijken. U kunt dat de kinderen ook zelf laten doen, door middel van het schema dat staat onder het tabblad 'Beoordeling'.

6) Afsluiting
Het aantal punten dat gehaald is in het puntenschema bij de beoordeling verteld hoe goed de leerlingen de opdracht hebben uitgevoerd. Aan de hand van dat weet je ook of de leerlingen wat geleerd hebben. U kunt ook de WebQuest in de klas nabespreken.

Coöperatief leren
Deze WebQuest is geschikt om in tweetallen uit te voeren. Wij vragen u dat ook te doen. U kunt de tweetallen op de volgende manieren samenstellen:

  • U koppelt zelf 1 van de betere computer-leerlingen aan een wat mindere computer-leerling, zodat een zwakkere van een sterkere kan leren.
  • U gaat lootjes trekken of als leerkracht de tweetallen bepalen, om te voorkomen dat er minder populaire kinderen overblijven als ze zelf tweetallen mogen maken.
Of: uw eigen favoriete manier van tweetallen maken�.

C) Suggesties voor het vervolg

Voor leerlingen die veel moeite hebben met de opdracht - het maken van een collage - kunt u differentiëren door die leerlingen niet de flora én fauna te laten onderzoeken, maar 1 van deze 2 aspecten. Voor leerlingen die de opdracht juist erg makkelijk vinden, kunt u de opdracht verdiepen door niet alleen de flora en fauna te laten onderzoeken, maar ook bijvoorbeeld de kinderen een onderzoek te laten doen naar de oorspronkelijke bewoners van Australië.

Wij raden aan om de WebQuest niet als losse les te geven, maar om de les in een thema te plaatsen. De kinderen raken op die manier gemotiveerd en het wordt betekenisvol voor de kinderen. Voor ideeën kunt u hieronder kijken, onderverdeeld naar verschillende vakgebieden:

Geschiedenis
Hierin kan de geschiedenis van Australië aan orde komen. Belangrijke elementen hierbij zijn de koloniën, de oorspronkelijke bewoners etc.

Aardrijkskunde
Belangrijk element hierbij is de samenstelling van het land. Er wonen veel emigranten in Australië. Kinderen worden zich bewust van de begrippen emigratie.

Ook een leuk idee is het om het over het klimaat van Australië te hebben. Deze is immers altijd tegenovergesteld aan dat van Nederland. Voor kinderen kan hierbij duidelijk worden hoe de aarde draait.

Beeldende vorming                                                                                             
Bekende Australische kunstenaars kunnen hierbij aan de orde komen. Vervolgens kunnen de kinderen natuurlijk allerlei kunstwerken maken die in het teken staan van Australië. Een didgeridoo maken, een Australische landschap laten tekenen etc.

Drama                                                                                                                              
Een toneelstukje laten maken over hoe bijvoorbeeld de aboriginals leefden.

Dans                                                                                                                                      
In Australië zijn uitbundige en afwisselende dansen populair� Leuk is om de hele klas in het teken te stellen van Australië. Het lokaal mooi inrichten, de collages ophangen etc. Tenslotte is ook een leuk idee om contact op te nemen met een Australiër bijvoorbeeld via de e-mail. Zo is dit onderwerp natuurlijk ook in te passen in het vak Engels.

Als u de mogelijkheid heeft om met uw klas een bezoek te brengen aan Utrecht, raden wij het volgende museum aan:  Aboriginal Art Museum. Breng ook een bezoekje hiervoor aan de volgende website: http://www.aamu.nl/museum-organisatie.html

D) Praktijkvoorbeelden
Wij zouden deze les toepassen binnen het thema 'Australië'. Hiervoor zouden wij het lokaal leuk versieren en alle collages die de kinderen tijdens deze opdracht maken ophangen. Van tevoren zouden wij het onderwerp al aan de kinderen introduceren. Een klassengesprek met de kinderen lijkt ons hiervoor een goed idee. Hierin kunnen we de voorkennis van de kinderen losweken: wat weten ze al van het land? Misschien heeft iemand daar ook familie. Het maken van deze WebQuest zouden wij wel vrij aan het begin van het thema doen, want in deze WebQuest maken de kinderen kennis met het land en met name met de flora en fauna van het land.

E) Tot slot

Deze WebQuest is gemaakt door drie studenten van de Marnix Academie te Utrecht en hebben deze WebQuest als opdracht voor het vak Onderwijsvaardigheden gekregen.