A) Algemene informatie 1) Samenvatting In deze WebQuest maken de leerlingen een werkstuk over de vlinder, waarin zij aan de ene kant de belangrijkste kenmerken van de vlinder leren (ontwikkeling van rups tot vlinder, eetgedrag), maar ook dat de vlinder heden ten dage een bedreigde diersoort is.
Via de Bronnen van deze Vlinder-Quest (m.n. de website http://www.vlinderskijken.nl/) verzamelen de leerlingen informatie over de vlinder. De informatie verwerken ze vervolgens in een werkstuk, waarin de volgende 7 vragen moeten worden beantwoord:
- Hoe wordt een vlinder een vlinder (ontwikkeling van rups tot vlinder)?
- Wat eet een vlinder?
- Welke soorten vlinders zijn er (noem tenminste 3 soorten)?
- Waarom mag je vlinders niet aanraken?
- Waarom is een vlinder nuttig?
- Wanneer kun je vlinders zien?
- Waarom zijn er tegenwoordig minder vlinders?
Tip: Als uw leerlingen weinig ervaring hebben met het maken van een werkstuk in het algemeen, is het wellicht verstandig om de Opdracht en de Handelingen van de WebQuest goed met uw leerlingen te bespreken.
2) Diversen Vakgebied: Wereldoriëntatie (natuuronderwijs) en Taal. Leerdoel 1:Aan het einde van de WebQuest kunnen de leerlingen (a.d.h.v. hun eigen gemaakte werkstuk) de volgende vragen beantwoorden:
Hoe wordt een vlinder een vlinder (ontwikkeling van rups tot vlinder)? Wat eet een vlinder? Welke soorten vlinders zijn er (noem er tenminste 3)? Waarom mag je vlinders niet aanraken? Waarom is een vlinder nuttig? Wanneer kun je vlinders zien? Waarom zijn er tegenwoordig minder vlinders? Leerdoel 2: De leerlingen kunnen de informatie die ze in de WebQuest hebben verzameld verwerken in een werkstuk over de vlinder. Leerdoel 3: Deze WebQuest draagt bij aan kerndoel 5 (c en d) voor de Nederlandse taal: “De leerlingen kunnen:
c) hoofdzaken van een informatieve tekst weergeven;
d) bij een betogende tekst de hoofdlijn van het betoog aangeven en weergeven hoe hun mening zich verhoudt tot de mening in de tekst.”
Leerdoel 4: Deze WebQuest draagt bij aan kerndoel 8d voor de Nederlandse taal: “De leerlingen kunnen op basis van eigen kennis en waarneming of op basis van verkregen informatie een werkstuk maken.”Leerdoel 5: Deze WebQuest draagt bij aan kerndoel 9 voor de Nederlandse taal: “De leerlingen kunnen de vormgeving en de presentatie van hun teksten verzorgen door aandacht te besteden aan de leesbaarheid van hun spelling, de leesbaarheid van hun handschrift*, zinsbouw, bladspiegel, beeldende elementen en kleur.”
*) geldt natuurlijk niet als de leerlingen hun werkstuk typen.
Type WebQuest: kortlopend Tijdsduur: 2-3 uurAandachtspunten beoordeling: Wat wordt er beoordeeld? De beoordeling van het leerlingenwerk kan zowel door u als door uw leerlingen zelf worden uitgevoerd. Daarvoor kan gebruikt worden gemaakt van de rubric. Het eindproduct van deze WebQuest wordt op basis van de volgende criteria geëvalueerd:
- De inhoud van het werkstuk;
- De schrijfstijl;
- Spelling en grammatica;
- Lay-out/opmaak van het werkstuk.
Bekijk de rubric, een instrument voor het beoordelen van het werk van uw leerlingen.
Overzicht van de benodigde materialen
Per leerling een computer met internetaansluiting; Worddocument ‘vlinders.doc’ voor het verwerken van de met de Bronnen verzamelde informatie en het beantwoorden van de 7 vragen; Eventueel een diskette voor het bewaren van de teksten, als de WebQuest-activiteit wordt verspreid over meerdere dagen.
B) Toelichting WebQuest onderdelen1) Inleiding: Handreikingen/tips voor de leerkracht bij de inleiding. De inleiding van de WebQuest kan op verschillende manieren plaatsvinden. Als leerlingen de WebQuest zelfstandig maken, zal u er waarschijnlijk voor kiezen om de leerlingen de inleiding zelfstandig te laten lezen.Tip: Als u de gehele klas met deze WebQuest laat werken of als uw leerlingen weinig ervaring hebben met het maken van een WebQuest, is het verstandig dat u de WebQuest goed introduceert. Op die manier voorkomt u dat leerlingen tijdens het maken van de WebQuest vastlopen.2) Opdracht Handreikingen/tips voor de leerkracht bij de opdracht. Als uw leerlingen weinig ervaring hebben met het maken van een WebQuest en/of het schrijven van een werkstuk is het van belang dat u vooraf aan de activiteit de Opdracht en de Handelingen toelicht. De leerlingen weten dan precies wat van hen wordt verwacht.
Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om vooraf aan de WebQuest het document ‘vlinders.doc’ uit te delen en te bespreken. Dit document zou de leerlingen vervolgens houvast kunnen bij het structureren van de inhoud van het werkstuk.
3) Handelingen: De volgorde waarin uw leerlingen de opdracht uitvoeren is van groot belang. Eerst verzamelen de leerlingen m.b.v. de Bronnen de informatie om de zeven centrale vragen te beantwoorden. De antwoorden op de vragen verwerken de leerlingen in het document ‘vlinders.doc’. Tenslotte gebruiken de leerlingen de antwoorden op de vragen om de tekst voor het werkstuk te schrijven.Fase 1: Informatie en plaatjes verzamelen over vlinders A) Bekijk de verschillende Bronnen. B) Kies op basis van de vragen, die onder de Bronnen staan een aantal onderwerpen, die je wilt gebruiken voor het schrijven van je werkstuk over vlinders. C) Download het document ‘vlinders.doc’ en vul de velden in. D) Verzamel plaatjes voor je werkstuk en de poster, die goed bij de tekst passen. Fase 2: Het maken van het werkstuk A) Gebruik de ingevulde velden van het document ‘vlinders.doc’ om je werkstuk te maken.
B) Let goed op de spelling, grammatica en schrijfstijl. Deze drie zaken worden meegerekend in de beoordeling van je werk. C) Bedenk goede titels voor de verschillende hoofdstukken van je werkstuk. D) Zorg voor een goede afwisseling van tekst en plaatjes.
Bekijk voordat je werkstuk inlevert of jouw werkstuk antwoord geeft op de vijf centrale vragen, die in de opdracht zijn beschreven:
- Hoe wordt een vlinder een vlinder (ontwikkeling van rups tot vlinder)?
- Wat eet een vlinder?
- Welke soorten vlinders zijn er (noem er tenminste 3)?
- Waarom mag je vlinders niet aanraken?
- Waarom is een vlinder nuttig?
- Wanneer kun je vlinders zien?
- Waarom zijn er tegenwoordig minder vlinders?
E) Lever je werkstuk in bij je meester of juf. 4) Bronnen: Handreikingen/tips voor de leerkracht bij de Bronnen. De Bronnen, oftewel links naar diverse websites over vlinders zijn gegroepeerd rondom de zeven vragen, die centraal staan binnen deze WebQuest.
5) Beoordeling: Handreikingen/tips voor de leerkracht bij de beoordeling. U kunt ervoor kiezen om de leerlingen zelf hun werkstuk te laten beoordelen. De score (zie beoordeling) die de leerlingen op de beoordeling-rubric (het beoordelingsinstrument) halen geeft hun namelijk inzicht in hun eigen sterke en zwakke punten. Onderaan het document ‘vlinders.doc’ is ruimte vrijgemaakt voor de score, behaald op de beoordeling-rubric. De leerlingen leveren dit document bij u in en dan kunt ook u aan de hand van de beoordeling-rubric het werkstuk van de leerlingen beoordelen.
6) Afsluiting Handreikingen/tips voor de leerkracht bij de afsluiting. Zodra u klaar bent met het beoordelen van het werk van de leerlingen kunt u de leerwinst vaststellen en deze terugkoppelen aan uw leerlingen.
C) Alternatieven (verwerkings)opdrachten In dit onderdeel van deze leerkrachtpagina vindt u een aantal werkvormen, die u kunt gebruiken om de WebQuest over de vlinders te verfraaien.
Alternatieve ideeën om deze WebQuest te introduceren zijn:
- Zet een vlinderkast in de klas en bestel een aantal vlinders bij de Vlinderstichting (zie: http://www.vlinderstichting.nl/).
- Ga met de kinderen buiten naar vlinders kijken. Helaas zijn de meeste vlinders in juli en augustus te zien, maar op een zonnige dag in juni of september kom je ze ook wel eens tegen (zie: http://www.vlinderskijken.nl/vlinderskijken/wanneer.asp).
- Koppel de WebQuest over vlinders aan de jaarlijkse schoolreis en breng bijvoorbeeld een bezoek aan de vlindertuin van het Noorder Dierenpark te Emmen.
- De WebQuest onderdeel uit laten maken van een projectweek. Op de website van de Vlinderstichting staan daarvoor interessante tips.
Alternatieve verwerkingsopdrachten bij deze WebQuest:
- Creatieve werkvormen:
Een zeer geschikte verwerking is het koppelen van de WebQuest aan creatieve opdracht. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld een vlinderkast maken voor de vlinders die bij de Vlinderstichting zijn besteld of voor vlinders gemaakt van papier en karton.
- Vlinderstichting lesideeën:
Op de website: http://www.vlinderstichting.nl/category.asp?CatID=5 kunt u allerlei lesideeën vinden waarbij de vlinder centraal staan.
- PowerPoint-presentatie:
Als aanvulling op of ter vervanging van de eindopdracht is het ook mogelijk leerlingen een PowerPoint-presentatie te laten maken over vlinders. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een themaweek over vlinders of met één van de alternatieve werkvormen die hierboven worden genoemd. Hieronder volgt een voorbeeld.
- PowerPoint-presentatie over Vlinders van leerlingen van de Basisschool de Zonnebloem te Borne.D) Tot slot Bij vragen en/of opmerkingen over deze WebQuest kunt u zich richten tot:
De Ververs Foundation: (http://www.webquests.nl/ of http://www.verversfoundation.nl/)
of Peter Blijleven (p.j.blijleven@utwente.nl)