Inleiding Opdracht Bronnen Beoordeling Afsluiting Leerkracht

Handelingen

Hieronder staat een korte situatie beschreven die jullie eens door gaan lezen. In dit korte verhaaltje komt een vorm van criminaliteit voor, die ons heel bekend voor komt…

Het was al laat! Tim was helemaal vergeten dat hij voor het donker thuis moest zijn! Nou ja, wat maakte het ook eigenlijk uit? Hij was toch geen watje? Tim vond dat hij best nog wel alleen naar huis kon fietsen, zolang hij maar doortrapte. Eenmaal onderweg leek de weg toch een stuk langer dan Tim dacht, maar hij fietste stevig door. Als Tim bij het park komt, ziet hij een groep jongens roken en lawaai maken. Tim remt wat af. ‘Hé, denk jij dat je hierdoor mag of zo?’ Riep een van de jongens naar Tim.‘Laat me er langs!’ Zei Tim terug. ‘Ah, moet je naar je mammie toe?’ Antwoordde de jongen. De anderen begonnen te lachen. ‘Wat ben jij een mietje zeg!’ Riep een andere jongen. De jongens duwden Tim van zijn fiets af en renden daarna weg. Tims wiel was kapot, er zat een slag in. Dat wordt lopen, dacht Tim bij zichzelf. Thuis vertelde Tim het verhaal en zijn ouders waren erg geschrokken. Ze besloten aangifte te doen bij de politie, omdat Tim nog precies wist hoe de jongens eruit zagen en waar ze vandaan kwamen.

Stel je voor: Jij bent een politieagent. Tim heeft aangifte bij jou gedaan en je weet de jongens uit het verhaal op te pakken. Wat zou jij ze voor straf geven of wat zou je met ze doen?

Maak ook gebruik van de site: www.halt.nl

Hieronder staat weer een andere situatie beschreven, met weer een andere vorm van criminaliteit die voor ons herkenbaar is! Lees het zelf maar!

‘Hé Thijs! Heb je alles bij je?’ Riep Bas naar zijn vriend. ‘Jaja, alles klaar voor de Bakkers!’ Antwoordde Thijs. ‘Haha, we zullen het huis van de familie Bakker eens mooi versieren!’ Lachte Bas. Toen de twee vrienden bij het huis van de familie Bakker, een bejaard echtpaar, waren aangekomen, pakten ze hun tassen uit en begonnen de muur van de garage onder te spuiten met graffiti. Niet veel later klonk er een boze stem: ‘wat moet dat daar? Zijn die rotjongens weer bezig?’ Riep meneer Bakker naar Thijs en Bas. ‘Hé ouwe! Mooi hè, die versiering van je muren!’ Antwoordde Bas brutaal. ‘Maak dat je wegkomt!’ Riep meneer Bakker. ‘O, wat zijn we nu bang!’ Blufte Thijs. De jongens gingen ongestoord verder met graffiti spuiten. Even later klonk er weer en boze stem, maar dit keer een andere. ‘Zo, komen jullie maar even mee!’ Beval de stem. ‘Maar…ik…wij…hoe?’ Stamelde Bas. ‘Ja, meneer Bakker was zo slim om de politie te bellen en hier zijn we dan! En nu instappen!’ Beval de agent.

Je gaat nu weer voor agent ‘spelen’. Denk eens na over wat jij met Bas en Thijs zou doen. Zou je ze straf geven, of iets anders?

Maak ook gebruik van de site: www.halt.nl

Uitstapje

Bij deze opdracht ga je met een klasgenoot je omgeving verkennen op het gebied van criminaliteit. Je neemt een fototoestel mee en gaat op zoek naar plekken waar criminaliteit heeft plaatsgevonden, zoals vernielde bushokjes, omgetrapte prullenbakken, graffiti, bekladderde muren en misschien hangplekken voor jongeren. Van deze plekken maak je een foto en je schrijft op waar het was, wat voor soort criminaliteit het was en of je zelf ook wel eens in deze buurt komt en of je er dan last van hebt. Bewaar deze foto's goed. Ze kunnen misschien nog van pas komen…

Succes!

Waar komt criminaliteit het meest voor?

Je hebt vast wel een aantal openbare gelegenheden (station, voetbalstadion, enz.) in je hoofd zitten, waar criminaliteit en vandalisme over het algemeen het meeste voorkomt. Maak voor je zelf nu eens een lijstje waarop je de belangrijkste gelegenheden opschrijft waar in Nederland, volgens jou, de meeste criminaliteit en het meeste vandalisme voorkomt. Waarom zou je nu op die punten juist de criminaliteit en het vandalisme zo graag aan willen pakken? Heb je al een idee hoe je dit kunt gaan doen?

Plekken vergelijken

Een stad en een dorp verschillen enorm van elkaar! Een stad heeft uiteraard veel meer inwoners dan een dorp en er is ook veel meer te doen. Maar…hoe zit het met criminaliteit? Denk je, dat het in een stad veiliger is dan in een dorp? Of juist andersom? Ga voor jezelf na waar jij jezelf het prettigst/ veiligst voelt en waarom. Vergelijk dus stad en dorp met elkaar!