GEZOND GEDRAG
 

Inleiding

Opdracht

Handelingen

Bronnen

Beoordeling

Afsluiting

 

Leerkracht

 

Inleiding

Zit jij ook wel eens bij de dokter? Daar liggen altijd heel veel folders. Snap jij wat ze jou in die folders proberen te vertellen? Wij niet! Daarom mag jij zelf een folder ontwerpen. Maar eerst vast even wat informatie.

Wat is gezond gedrag? 

Bij gezond gedrag gaat het over onderwerpen als gezonde voeding, voldoende beweging, en hygiŽne. Gezond eten is gevarieerde voeding met voldoende groente en fruit en weinig vet.
Beweging hoeft niet per se sport te zijn, een stukje fietsen, wandelen of traplopen is ook goed.
Overgewicht ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Het lichaamsgewicht wordt bepaald door de manier van eten en de hoeveelheid beweging. Gezond eten en bewegen is dus belangrijk.
HygiŽne speelt een grote rol bij gezond gedrag en dan kijken we vooral naar de mondhygiŽne.
Iedere keer als we iets gegeten hebben, blijven er etensresten op het tandvlees en rond de tanden en kiezen zitten. Er wordt dan een plakkerig laagje gevormd, dat hoofdzakelijk bestaat uit bacteriŽn, etensresten en speeksel. Dit laagje noemen we plak. Wanneer de plak blijft zitten is de kans groot dat er gaatjes in de tanden of kiezen ontstaan (tandcariŽs) en dat het tandvlees ontstoken raakt.
Onder gezond gedrag verstaan we ook slechte gewoontes zoals roken en drinken (alcohol). Natuurlijk mag een volwassene wel eens een wijntje of biertje drinken, maar met mate. Dit geldt ook voor roken.


Eet gezond! Beweeg voldoende!

Kijk snel bij 'opdracht'.