Naar de beginpagina
Inleiding
Opdracht
Handelingen
Bronnen
Beoordeling
Afsluiting

Naar het Dolfijnengedeelte

Naar het Haaiengedeelte

Inleiding

Wat is een WebQuest?
Een WebQuest is een soort educatieve speurtocht, waarbij leerlingen zowel zelfstandig als samen kunnen werken. Belangrijk bij het werken met WebQuests, is dat leerlingen niet alleen informatie lezen, maar vooral ook dat ze iets gaan DOEN met de informatie.
Een goede reden om gebruik te maken van een WebQuest is dat kinderen krijgen steeds meer te maken met het internet, maar de leerlingen toch vaak ‘de weg kwijt raken’. Een WebQuest biedt daarvoor een uitkomst. Met behulp van de Haaien & Dolfijnen WebQuest kunnen leerlingen op een leuke, gestructureerde manier leren omgaan met het internet en informatie opdoen over Haaien & Dolfijnen.

Voor wie is deze WebQuest bedoeld?
Deze WebQuest is ontwikkeld voor basisschool kinderen van groep 7 of groep 8 van de basisschool.

Hoe werkt deze WebQuest?
Een WebQuest bestaat uit de verschillende onderdelen;

 1. Inleiding
 2. Opdracht
 3. Handelingen
 4. Bronnen
 5. Beoordeling
 6. Afsluiting

Het is de bedoeling dat de leerlingen deze zes onderdelen één voor één bij langs gaan. Hierdoor komen ze gestructureerd tot het uiteindelijke eindproduct.

Allereerst moeten de leerlingen een keuze maken tussen de haaien- of dolfijnenWebQuest. In de inleiding wordt de WebQuest geïntroduceerd met behulp van een verhaaltje. De leerlingen krijgen de opdracht om het geheugen op te frissen van Dunya de Dolfijn of van Hugo de Haai.
Op de opdrachtenpagina kunnen de leerlingen lezen hoe ze de informatie over haaien en dolfijnen uiteindelijk gaan verwerken. Het krijgen van de informatie wordt verder uitgewerkt in verschillende stappen, die te vinden zijn op de pagina ‘handelingen’. Deze stappen zijn duidelijk afgebakend, zodat de leerlingen weten wat ze moeten doen.

In de eerste stap krijgen de leerlingen een werkblad. Deze moeten ze eerst invullen en maken voordat ze aan het kwartet mogen beginnen. Informatie die ze nodig hebben, kunnen ze zoeken via de bronnenpagina. Hier worden op gestructureerde wijze verschillende internetbronnen aangeboden waarop ze kunnen kijken.

Daarna kunnen de leerlingen hun eigen werk beoordelen. Dit gebeurt met behulp van de pagina ‘beoordeling’. Tot slot komen de leerlingen op de pagina ‘afsluiting’. Hier wordt de WebQuest op een leuke manier afgerond. Dezelfde indeling is aangehouden op deze docentenpagina van de WebQuest.

Benodigdheden

 • voor elke leerling één computer
 • voor elke leerling het juiste werkblad (dolfijn/haai)
 • papier van dezelfde kleur
 • scharen
 • potloden / stiften / pennen
 • lijm
Hugo de Haai